IT-beslissers willen geen achterdeurtjes

Producenten van hard- en software willen uiteraard laten zien dat hun systemen veilig zijn en dat er bij gebruik geen mogelijkheden zijn om gegevens te onderscheppen, via voordeur, noch via de achterdeur. Waar moeten beslissers op letten als zij veiligheid voor hun bedrijfsgegevens nastreven?


Security

Het is en blijft een onderwerp dat de gemoederen bezig blijft houden. Aan de ene kant dringen beleidsmakers aan op strengere wetgeving die meer vrijheden biedt aan opsporingsinstanties om netwerkverkeer te monitoren of zelfs computers te hacken, om hiermee mogelijk terroristische aanvallen te voorkomen. Een groot deel van het bedrijfsleven heeft er echter belang bij dat er geen bedrijfsgeheimen uitlekken (zie hier de paradox: recent kregen organisaties te maken met strengere wetgeving op het gebied beveiliging van data; de meldplicht datalekken). Ook hebben organisaties steeds vaker te maken met kwaadwillenden die inbreken op hun systemen om op deze manier de bedrijfsvoering plat te leggen.

Kopers in het ongewisse

Beslissers in organisaties staan voor een bijna onmogelijke opgave. Want wanneer weet je nu zeker dat je kiest voor een oplossing die 100 procent veilig is? Eind vorig jaar raakte een grote leverancier van netwerkoplossingen in opspraak toen in hun producten sprake bleek van ‘ongeautoriseerde code’ waardoor systemen van gebruikers kwetsbaar waren voor het afluisteren van netwerkverkeer en het omzeilen van authenticatie. Het zorgde voor veel onrust bij gebruikers van deze software.

Medio januari 2016 werd duidelijk dat het bij een andere leverancier van firewalls jarenlang mogelijk was om heimelijk beheerderstoegang te verkrijgen tot de firewall, met potentieel zeer ernstige gevolgen.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Laat een reactie achter