Veelgebruikt maar onderbelicht: Linux is 25 jaar oud

25 augustus 2016

Het veelgebruikte besturingssysteem Linux viert vandaag zijn vijfentwintigste verjaardag. Honderden miljoenen mensen gebruiken elke dag Linux, al weten ze dat lang niet altijd: Linux vormt de basis van Android, het grootste mobiele besturingssysteem.

Het is vandaag exact vijfentwintig jaar geleden dat Linus Torvalds, naar wie Linux is vernoemd, het besturingssysteem introduceerde. "Het is maar een hobby", schreef Torvalds op een internetforum.

In de vijfentwintig jaar daarna groeide de 'hobby' van Torvalds uit tot een van de meestgebruikte besturingssystemen ter wereld, hoewel weinig mensen de naam ervan kennen. Niet alleen is Android gebaseerd op Linux, ook draaien veel websites en andere internetdiensten 'aan de achterkant' op Linux. Het besturingssysteem wordt geroemd om zijn beveiliging en flexilibiteit.

Gratis

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Windows of OS X zit achter Linux geen commercieel bedrijf: gebruik ervan is gratis en wie dat wil, kan de onderliggende code inzien en zelfs aanpassen.

Aanvankelijk werd het besturingssysteem ontwikkeld door vrijwilligers, maar nu zijn het vooral medewerkers van grote bedrijven die Linux gebruiken en de code willen verbeteren. Daaronder zijn grote bedrijven als Google, Facebook en Samsung.

Weinig op desktops

Hoewel Linux alomtegenwoordig is op servers en telefoons, wordt het systeem weinig gebruikt op desktops en laptops. Naar schatting gebruikt een paar procent van de Nederlanders Linux op zijn computer.

Bron: Nos.nl

Naar het overzicht